Heilige graal

Heilige graal

Heilige graal

De mythe van de Heilige Graal. De Amerikaanse auteur Dan Brown heeft er een bestseller over geschreven. Afhankelijk van welke mythe je volgt, omschrijft de Heilige Graal een beker, schaal, speerpunt of edelsteen die bovennatuurlijke krachten zou bezitten. Ik ben nieuwsgierig naar de Heilige Graal van de 21ste eeuw in de bouw- en installatiebranche.
Er gloort namelijk weer licht aan de horizon. Bouwvolumes trekken aan met positieve gevolgen voor de installatiebranche. Inmiddels begrijpt iedereen wel dat de tijden als voorheen – als voor de crisis – niet meer terugkomen. Maatschappij en politiek denken nu anders over wonen, werken, zorgen en recreëren. Maatschappelijk verantwoord, passend in het nu en gericht op de toekomst. Het zijn de woorden die nu, als een oorverdovende mantra, doorklinken.
Als branches hebben wij antwoorden. BIM gaat dé oplossing zijn in het voorkomen van faalkosten. Energie vanuit de fossiele bron is passé. Vanuit het geloof in duurzame bronnen als zon, wind en water klinkt het ‘all electric’. En met de blik op nieuwe verdienmodellen zijn zienswijzen op productie, financiering en exploitatie compleet veranderd. Alles steeds meer aangeboden ‘as a service’. Licht, warmte, communicatie, mobiliteit, wonen etc. Van bezit naar gebruik, is het adagium. Zijn dit de nieuwe waarheden waar wij méér rekening mee moeten houden?
Jazeker! Maar let op voor het Heilige Graal – effect. BIM gaat een onmiskenbare rol spelen in de sector. We gaan anders samen werken, maar ook anders samenwerken? Nieuwe verdienmodellen stellen andere KPI’s aan organisaties. Gaan diverse ratio’s ons meer vertellen dan omvang, omzet en marge? Als big data dé driver achter ‘as a service’-oplossingen is, is de grote-G dan onze concurrent of onze strategisch partner?
Ik geloof in de kracht van ontwikkeling en verandering. Maar wel zonder mythe-achtige boodschappen. Die behoud ik graag tot Brown’s ‘Da Vinci Code’.
(column magazine Bouw en Uitvoering)
 

Over de schrijver
Ik ben een ondernemende en creatieve verbinder. Mijn energie en kracht liggen in het inspireren, motiveren en organiseren van mensen en ideeën. In het onderwijs, de zorgsector en het technisch bedrijf. Ik neem mensen graag mee in mijn visie op ontwikkelingen in de technologie. En dat vanuit het oogpunt innovatie, business development of marketing. Ook werk ik graag aan resultaatgerichte antwoorden op vragen, behoeften of (markt- / organisatie)ontwikkelingen. Hierin maak ik gebruik van LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Tot slot: ik ben geen techneut, maar wel iemand die de techno-taal verstaat.
Reactie plaatsen