17 november 2023 
1 min. leestijd

Wie het dichtst bij het vuur zit….

Wie het dichtst bij het vuur zit….

De buurt barbecue aan het eind van de zomer duurde net als alle voorgaande keren langer dan aangekondigd. En eindigde ook nu weer in de late uurtjes. En ondanks de mooie zomers avond, het wordt als het donker is toch wat killer. En dan is er altijd wel weer een van de buren die voor een houtvuurtje zorgt. En laat ik me maar verre houden van het effect van de stralings- of convectiewarmte daarvan. Maar het wordt doorgaans wel dringen bij dat vuur. Want: wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best.

En dat spreekwoord gaat niet alleen letterlijk op bij verwarming. Het geldt ook in verschillende opzichten voor je business. Zeker met alle ontwikkelingen waarmee je te maken hebt als technisch bedrijf. Of dat nu in de high tech sectoren, maakindustrie, bouw of installatietechniek is. In die laatste branche kun je daarbij denken aan ontwikkelingen rond de transitie van gas naar andere vormen van koken en stoken. En hoe beter je weet wat daarvoor de oplossingen zijn, hoe beter je kunt reageren op vragen van klanten.

In ieder geval beter dan het antwoord dat ik recent kreeg op mijn vraag of ik toch al eens moest gaan nadenken over een warmtepomp: “Meneer, waar denk je dat herrie ding neer te gaan zetten zonder klachten van de buren? Enne, het zal allemaal wel niet zo’n vaart lopen, ze weten het in Den Haag zelf ook niet en als u nu maar zorgt voor wat isolatiemaatregelen, dan komt het wel goed.”

Geen echt vertrouwenwekkend antwoord van de betreffende installateur om ook met hem de toekomst in te gaan. Die zit er straks dus misschien minder warmpjes bij. Want als deze installateur dit verhaal ook bij andere klanten van hem afsteekt, haken er zeker een aantal net als ik als klant af wanneer er wel een moment komt waarop je de keuze moet gaan maken.

Dan kies je liever voor een installateur die zich wel verdiept heeft in de verwarmingsmogelijkheden van de toekomst. En die dat ook nog een keer goed weet te communiceren via website en social media. Het liefst zelfs door op de website en andere online kanalen open en eerlijk antwoord te geven op vragen die afnemers hebben.

Een methode die in de gereedschapskist van de marketeer iets te kort door de bocht ‘contentmarketing’ wordt genoemd. En voor het inzetten daarvan kun je maar beter dichter bij het vuur zitten. En door vertrouwen te winnen er straks ook warmpjes bij te zitten. Vanuit STEM Industrial Marketing Community verzorgen we er daarom met regelmaat een workshop over. Meer informatie vind je hier > :


Dit blog is eerder verschenen in InstallateursZaken #10-2023


Over de schrijver
Ik ben een denker en doener. En op betrokken wijze zet ik mijn deskundigheid en inventiviteit in voor mensen en bedrijven. Zowel door hen te helpen vaardigheden te verwerven als bij de uitvoering van activiteiten. Noem het trainen en coachen. Net zoals ik dat doe bij de schaatssport waar ik mensen train en coach. De vergelijking met het bedrijfsleven: tijdens trainingen kun je vaardigheden aanreiken en laten oefenen. Tijdens de wedstrijd kun je als coach nog slechts een enkele aanwijzing geven. De sporter moet zelf de prestatie leveren. En dat geldt ook voor mensen in het bedrijfsleven. Ik help je graag beter te worden bij het uitvoeren van jouw business development activiteiten. Ook op deze plaats via blogs en artikelen. Doe er je voordeel mee om je eigen prestaties te verbeteren. En heb je toch nog vragen? Of tijdens de uitvoering een aanwijzing nodig? Neem gerust contact op.
Reactie plaatsen